poniedziałek, 30 stycznia 2017

Łabędź Krzykliwy (Cygnus Cygnus)

Łabędzia każdy widział i to nie podlega dyskusji, większość widziała tylko tego najpopularniejszego łabądka, mianowicie ŁABĘDZIA NIEMEGO - ptak ten spotykany najczęściej w parkach, na plażach, wszędzie tam, gdzie można skubnąć od turysty jakąś kanapkę. Oczywiście też często spotykany jest gdzieś nad rzekami, jeziorami czy w innych dzikich miejscach. Jednak mało kto widział Łabędzia Krzykliwego - jest to bardzo płochliwy i rzadki ptak i właśnie nieco informacji i ciekawostek o nim dziś dostaniecie ;)


Łabędź krzykliwy (cygnus cygnus) wielki ptak wodny z rodziny kaczkowatych.
  • Rozpiętość skrzydeł 200cm nawet do 275cm
  • Długość ciała około 140cm (chociaż podobno i takie 170cm się trafiały)
  • Długość jednego skrzydła  57-63cm
Odróżnienie Krzykliwego od Niemego to żaden problem, najprostszym sposobem jest spojrzenie na dziób - Niemy ma pomarańczowy, a Krzykliwy żółty. Inną różnicą jest to, że Krzykliwy jest smuklejszej budowy i ma taki charakterystyczny trąbiący głos.
Jedynie młode są szare w obydwu przypadkach.

Występowanie
Zamieszkuje Palearktykę od Islandii po Kamczatkę, natomiast w Europie i południowo-wschodniej Azji przebywa na zimowych wakacjach (zimuje). W Polsce pierwsze gniazdo stwierdzono dopiero w 1973 roku. Obecnie w naszym kraju lęgi odbywa kilkadziesiąt par, a najłatwiej spotkać je zimą nad morzem w trakcie przelotów. Nam udało się zaobserwować je jakiś czas temu w Borach Tucholskich. Razem ze swoim potomstwem pływały po małych jeziorkach powyrobiskowych.
Poza północą kraju można je spotkać również na północnym-wschodzie, Śląsku, a obecnie nawet w centrum kraju się zdarzają.


Siedlisko
Do życia potrzebuje małych, płytkich jeziorek z bagnistymi brzegami, stawów hodowlanych gęsto zarośniętych, zarastających starorzeczy itd., czyli wszędzie gdzie dziko, błotniście i tak by trudno było podejść. W trakcie przelotów często zatrzymują się na wybrzeżu Bałtyku, zaporach itd. Co ciekawe, Łabędzie Krzykliwe chętnie żerują na polach uprawnych. Poza uprawami żywią się różnymi roślinami zbieranymi na lądzie i w wodzie, czy czymś wygrzebanym z dna. W okresie zimowym czasem żywią się  mięczakami.




Mimo że ich lęgi w Polsce się odbywają to i tak są skrajnie rzadkim ptakiem lęgowym, dlatego ciężko je spotkać, ale na szczęście coraz więcej par przylatuje do nas złożyć jaja, a jaj samica składa 5-6 szarawo-zielonkawych  i wysiaduje je przez nieco ponad miesiąc (35dni). Zaraz po wykluciu Łabędzia rodzinka opuszcza gniazdo i pływa razem przez około 3 miesiące. Rodzina jest ze sobą bardzo zżyta i robią dosłownie wszystko razem, wszędzie się razem udają itd.
Z racji tak małej populacji jest objęty różnymi systemami ochrony, poza tym, że jest objęty ścisłą ochroną to jeszcze między innymi DYREKTYWĄ PTASIĄ z racji ryzyka utraty siedlisk lęgowych na skutek osuszania zbiorników wodnych, usuwania roślinności wodnej oraz ogólnego zanieczyszczenia środowiska.


CIEKAWOSTKI
Gdy słyszysz gdzieś nad wodą dźwięk trąbki to najprawdopodobniej właśnie słyszysz Łabędzia Krzykliwego.
Łabędzie przebywają najwięcej czasu w wodzie, gdyż w niektórych okresach rozwoju są za ciężkie, by mogły się utrzymać na własnych nogach, które są niezwykle słabe.

1 komentarz:

  1. tyle wcinają że się nie mogą ruszać Grubasy hahaha

    OdpowiedzUsuń