wtorek, 20 sierpnia 2013

Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity to bardzo łatwy do rozpoznania krzew którego jagody są jadalne. Same jagody niezachwycającą smakiem jednak  w sytuacji survivalowej kiedy przez długi czas nie mieliśmy mięsa w ustach warto zjeść kilka jagód aby przyzwyczaić organizm do trawienia. Natomiast kora jest świetną podpałką.

Monografia:
Wiecznie zielony krzew iglasty wysokości od 1m nawet do 5m. Rzadziej spotykany jako drzewo wysokości 15m. Kora cienka z podłużnymi listewkami-brązowa. Igły szpilkowate w odstających pęczkach-ostre, szaro-zielone. z jasnym paskiem na środku. Żeńskie kwiaty mają okółki łuskowych listków, z których górne w czasie dojrzewania  tworzą szyszkojagodę średn.5-6mm.
Występowanie:
Dobrze naświetlone krzaki na glebie ubogiej, średnio kwaśnej lub wapiennej, wrzosowiska ubogie pastwiska,skraje lasów. Bardzo duża ilość jałowca rośnie w Borach Tucholskich.
Zastosowanie:
Dojrzałe jagody są jadalne. Jednakże należy być ostrożnym ponieważ spożycie zbyt dużej dawki jagód jest szkodliwe-wywołują podrażnienie nerek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz